Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γκαραγκούνα νύφη

Κοπέλες της Σωτήρας Τρικάλων ντυμένες με την επίσημη νυφική ενδυμασία σε ένα μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο ....  
  
η ομορφιά και η θωρια των γκαραγκούνων (η φωτό απο το blog της Σωτήρας)
   Οι κοπέλες φορούν την επίσημη ενδυμασία της Σωτήρας Τρικάλων την οποία ανέσυραν από τα μπαούλα των γιαγιάδων. Λείπουν πολλά από τα κοσμήματα.
   Η επίσημη νυφική ενδυμασία της Σωτήρας ονομάζεται "σαϊάδια"... . Τα τρικαλινά σαϊάδια είναι από τις πιο ακριβές και περίτεχνες φορεσιές της φυλής μας. Η αξία της φωτογραφίας έγκειται στο γεγονός ότι οι φορεσιές αυτές είναι πολύ παλιές και έπαψαν να κατασκευάζονται γύρω στα τέλη του 1930.
   Ο νυφικός κεφαλόδεσμος "μπερέτα" τον οποίο φέρουν οι κοπέλες είναι ο παλαιότερος τύπος και σύμφωνα με έρευνα, χρησιμοποιήθηκε σε όλη την περιοχή, από τη Μεγάρχη και τη Ράξα Τρικάλων μέχρι το Καρποχώρι και το Καλιφώνι Καρδίτσας. Διατηρήθηκε σε ορισμένα χωριά των Τρικάλων μέχρι και το 1940. Μετά με κάποιες νεώτερες αλλαγές παρέμεινε σε χρήση μόνο σέ μερικά χωριά των Τρικάλων ( Μεγ.Καλύβια, Αγ.Κυριακή, Μεγαλοχώρι, Ταξιάρχες, Χρυσαυγή, Ζηλευτή, Παλαιόπυργο, Σωτήρα κλπ), εγκαταλείφθηκε δε στην περιοχή της Καρδίτσας πριν απο το 1925.
   Το νυφικό πουκάμισο έχει διακόσμηση με πυκνές φούντες , ενώ στα μανίκια επιρράπτεται μια ακόμη μεγαλύτερη σε μήκος και πιο πυκνή φούντα - η πανόφουντα, κατασκευασμένη από κίτρινο μεταξωτό κορδονέτο.
    Ο νυφικός επενδύτης που φοριέται πάνω από το πουκάμισο είναι ο τρικαλινός πολύπτυχος-λαγγιολάτος σαγιάς με την περίτεχνη και πανάκριβη τερζήδικη διακόσμηση. Τα μανίκια του πουκαμίσου σκεπάζονται από άσπρα μανίκια (διακρίνονται καθαρά στη φωτογραφία). Αυτή ήταν η παλαιότερη παράδοση σε όλα τα χωριά βόρεια και δυτικά των Τρικάλων. Η τελευταία κοπέλα δεξιά φορά πάνω από τα μανίκια του πουκαμίσου μανίκια από κόκκινο ύφασμα τα λεγόμενα καβαδομάνικα. Η παραλλαγή αυτή φορέθηκε σε όλα τα χωριά ανατολικά των Τρικάλων και πέρασε μετά το 1930 και στα υπόλοιπα χωριά.
    Η δεύτερη από αριστερά κοπέλα φορά την τραπεζιόσχημη ρούχινη ποδιά με τις κεντημένες εσωτερικές ραφές - η λεγόμενη κολωνάτη ποδιά. Η ποδιά αυτή σταμάτησε να κατασκευάζεται γύρω στο 1930 και την διαδέχτηκε η φθηνότερη λύση της ρούχινης ποδιάς με το περιμετρικό κέντημα την οποία βλέπουμε να φορούν οι άλλες κοπέλες.
   Η δεύτερη από δεξιά κοπέλα φορά ποδιά καμωμένη από σκούρο (μαύρο συνήθως ) βελούδο με φυτικό κέντημα σε ραπτομηχανή - πρόκειται για ποδιά την οποία φορούσαν αρχικά μόνο στον τύπο της νυφικής ενδυμασίας με το αστικοποιημένο μανικωτό φουστάνι και μετά πέρασε και στον τύπο με τους σαγιάδες. Δεν φορά ρούχινη ποδιά (μετά το 1930 ήταν προαιρετική η χρήση της).

Πηγή : sotira-trikalwn.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου